D Middlemen’s Limited Share in the Additional Profit
E Farmers’ Denial of Increased Profit
F Housewives’ Need to Find Jobs
5.Many people agree that food prices have increased sharply but they have failed _____
6.The farmers have not been benefited very much__________.
7.Housewives have to pay for the time they save_____________.
8.The economists have come to the conclusion that the cause of increased food prices lies in ____________.
A Nor have the middlemen
B to increase the prices for food
C that they cannot agree on the causes of the increase in prices
to agree on the reasons for the increase
E by buying prepared food
F the popularization of convenience food
答案及解析:
1.文章標(biāo)題分析:Why Does food cost so much
借助文章中相關(guān)的句子對文章主題進行進一步的了解:
In 1959 the average American family paid $989 for a year’s supply of food. In 1972 the family paid $1,311. That was a price increase of nearly one-third.
補充:
average: n. 平均, 平均數(shù)adj. 一般的, 通常的, 平均的 vt. 平均為
synonyms: fair, medium, middle, ordinary, usual
e.g. What is the average rainfall for August in your country?
你們國家八月份的平均降雨量是多少?
on (an) average通常;按平均
2.對概括大意的備選項進行分析,抓住核心詞。
A The Cost of Convenience
B A Surprising Answer Given by the Economists
C The Effect of Inflation
D Middlemen’s Limited Share in the Additional Profit
E Farmers’ Denial of Increased Profit
F Housewives’ Need to Find Jobs
分析:被選項中D和E在語意上相關(guān):都與利潤相關(guān),而且有成對比的對象:中間人和農(nóng)夫
補充:
Deny vt 否認;否定;拒絕相信
e.g. He said that I had stolen his bicycle, but I denied it.
他說我偷了他的自行車,可是我否認了。
Synonyms: refuse, reject
3.看指定段落,確認小標(biāo)題。
A The Cost of Convenience
B A Surprising Answer Given by the Economists
C The Effect of Inflation
D Middlemen’s Limited Share in the Additional Profit
E Farmers’ Denial of Increased Profit
F Housewives’ Need to Find Jobs
3 But farmers claim that this increase was very small(when it is) compared to the increase in their cost of living. (該句中含有But應(yīng)該重點考察,且該句句意與E對應(yīng)一致)Farmers tend to blame others for the sharp rise in food prices. They particularly blame those who process the farm products after the products leave the farm. These include truck drivers, meat packers, manufacturers of packages and other food containers, and the owners of stores where food is sold. They are among the “middlemen” who stand between the farmer and the people who buy and eat the food. Are middlemen the ones to blame for rising food prices?(該句僅僅提出了關(guān)于“中間人是否獲利的問題”,而并沒有表述出D的含義)
E.分析:注意到段落中多處出現(xiàn)了farmers,但同時也出現(xiàn)了Middlemen,因此答案很可能出自于D和E。借助相關(guān)語句的句意判斷E與段首句的大意一致,而D的說法在該段中并不能推導(dǎo)出,因此答案為E。
補充:
sharp: adj. 鋒利的,尖的,敏捷的;靈敏的; 突然的;急劇的adv.準(zhǔn)時地;整
at seven oclock sharp 七點整
a sharp knife 鋒利的小刀
a sharp turn to the left 向左急轉(zhuǎn)
Compare vt比較;對照; 比作
e.g. Mans life is often compared to a candle.
人生常被喻為蠟燭。
e.g. Living in a town cant compare with living in the country in many respects.
在許多方面城市生活比不上在鄉(xiāng)村生活。
Blame vt. 責(zé)備
e.g. They blamed the secretary for the delay of the plan.
他們怪罪秘書造成計劃延誤。
be to blame 應(yīng)受譴責(zé)
e.g. The driver was not to blame for the traffic accident.
那次交通事故不應(yīng)該責(zé)怪司機。
A The Cost of Convenience
B A Surprising Answer Given by the Economists
C The Effect of Inflation
D Middlemen’s Limited Share in the Additional Profit
F Housewives’ Need to Find Jobs
4 Of the $1,311 family food bill in 1972, middlemen received $790, which was 33 percent more than they had received in 1959. It appears that the middlemen’s profit has increased more than farmer’s. But some economists claim that the middleman’s actual profit was very low.(該句句意與D一致) According to economists at the First National City Bank, the profit for meat packers and food stores amounted to less than one percent. During the same period all others manufacturers were making a profit of more than 5 per cent. By comparison with other members of the economic system both farmers and middlemen have profited surprisingly little from the rise in food prices.(該句句意與D表述一致)
E Farmers’ Denial of Increased Profit
F Housewives’ Need to Find Jobs
5.Many people agree that food prices have increased sharply but they have failed _____
6.The farmers have not been benefited very much__________.
7.Housewives have to pay for the time they save_____________.
8.The economists have come to the conclusion that the cause of increased food prices lies in ____________.
A Nor have the middlemen
B to increase the prices for food
C that they cannot agree on the causes of the increase in prices
to agree on the reasons for the increase
E by buying prepared food
F the popularization of convenience food
答案及解析:
1.文章標(biāo)題分析:Why Does food cost so much
借助文章中相關(guān)的句子對文章主題進行進一步的了解:
In 1959 the average American family paid $989 for a year’s supply of food. In 1972 the family paid $1,311. That was a price increase of nearly one-third.
補充:
average: n. 平均, 平均數(shù)adj. 一般的, 通常的, 平均的 vt. 平均為
synonyms: fair, medium, middle, ordinary, usual
e.g. What is the average rainfall for August in your country?
你們國家八月份的平均降雨量是多少?
on (an) average通常;按平均
2.對概括大意的備選項進行分析,抓住核心詞。
A The Cost of Convenience
B A Surprising Answer Given by the Economists
C The Effect of Inflation
D Middlemen’s Limited Share in the Additional Profit
E Farmers’ Denial of Increased Profit
F Housewives’ Need to Find Jobs
分析:被選項中D和E在語意上相關(guān):都與利潤相關(guān),而且有成對比的對象:中間人和農(nóng)夫
補充:
Deny vt 否認;否定;拒絕相信
e.g. He said that I had stolen his bicycle, but I denied it.
他說我偷了他的自行車,可是我否認了。
Synonyms: refuse, reject
3.看指定段落,確認小標(biāo)題。
A The Cost of Convenience
B A Surprising Answer Given by the Economists
C The Effect of Inflation
D Middlemen’s Limited Share in the Additional Profit
E Farmers’ Denial of Increased Profit
F Housewives’ Need to Find Jobs
3 But farmers claim that this increase was very small(when it is) compared to the increase in their cost of living. (該句中含有But應(yīng)該重點考察,且該句句意與E對應(yīng)一致)Farmers tend to blame others for the sharp rise in food prices. They particularly blame those who process the farm products after the products leave the farm. These include truck drivers, meat packers, manufacturers of packages and other food containers, and the owners of stores where food is sold. They are among the “middlemen” who stand between the farmer and the people who buy and eat the food. Are middlemen the ones to blame for rising food prices?(該句僅僅提出了關(guān)于“中間人是否獲利的問題”,而并沒有表述出D的含義)
E.分析:注意到段落中多處出現(xiàn)了farmers,但同時也出現(xiàn)了Middlemen,因此答案很可能出自于D和E。借助相關(guān)語句的句意判斷E與段首句的大意一致,而D的說法在該段中并不能推導(dǎo)出,因此答案為E。
補充:
sharp: adj. 鋒利的,尖的,敏捷的;靈敏的; 突然的;急劇的adv.準(zhǔn)時地;整
at seven oclock sharp 七點整
a sharp knife 鋒利的小刀
a sharp turn to the left 向左急轉(zhuǎn)
Compare vt比較;對照; 比作
e.g. Mans life is often compared to a candle.
人生常被喻為蠟燭。
e.g. Living in a town cant compare with living in the country in many respects.
在許多方面城市生活比不上在鄉(xiāng)村生活。
Blame vt. 責(zé)備
e.g. They blamed the secretary for the delay of the plan.
他們怪罪秘書造成計劃延誤。
be to blame 應(yīng)受譴責(zé)
e.g. The driver was not to blame for the traffic accident.
那次交通事故不應(yīng)該責(zé)怪司機。
A The Cost of Convenience
B A Surprising Answer Given by the Economists
C The Effect of Inflation
D Middlemen’s Limited Share in the Additional Profit
F Housewives’ Need to Find Jobs
4 Of the $1,311 family food bill in 1972, middlemen received $790, which was 33 percent more than they had received in 1959. It appears that the middlemen’s profit has increased more than farmer’s. But some economists claim that the middleman’s actual profit was very low.(該句句意與D一致) According to economists at the First National City Bank, the profit for meat packers and food stores amounted to less than one percent. During the same period all others manufacturers were making a profit of more than 5 per cent. By comparison with other members of the economic system both farmers and middlemen have profited surprisingly little from the rise in food prices.(該句句意與D表述一致)

